Hyppää pääsisältöön
CF

CLIMATE FOOD PRINT

Syömämme ruoka muodostaa 30% maailman hiilidioksidipäästöistä1). Se. Ei. Ole. OK.

Viivästely ei ole vaihtoehto - toimittava on nyt. Enemmistö ihmisistä haluaisi toimia, mutta emme tiedä miten.

Kuulostaako Pariisin ilmastosopimus tutulta? Sen tavoitteena on vahvistaa globaaleja vastatoimia ilmaston muutoksen uhan päihittämiseksi rajoittamalla Maan keskilämpötilan nousemisen 1,5 Celsius-asteeseen. Yksi avainkeinoista tavoitteen saavuttamiseen on madaltaa jokaisen syömämme aterian hiilijalanjälkeä 0,5 kg CO2e.

Tavoitteemme on saavuttaa alle 0,5 kg CO2e per keskivertoateria vuoteen 2030 mennessä - vaadittu taso, jotta ihmiskunta voi kääntää ilmaston lämpenemisen2). Uusi Climate Foodprint™-merkintä on tönäisyliike oikeaan suuntaan, joka auttaa sinua (ja meitä!) tekemään tietoisia päätöksiä ja vihreämpiä valintoja. Yhdessä terveysmerkintä Nutri-Scoren kanssa toivomme, että näillä lisäämillä merkinnöillämme voimme viedä oman kortemme kekoon terveemmän elämän tavoittelussa - sekä sinulle yksilönä että planeetalle jonka me kaikki jaamme.

1) IPCC, 2019
2) EAT Lancet, 2019

Usein Kysytyt Kysymykset

MIKSI OLETTE OTTANEET KÄYTTÖÖN HIILIJALANJÄLJEN MERKINTÄJÄRJESTELMÄN?

No niin, tähän tarvitaan aika pitkä vastaus, mutta hei, lue se loppuun; se on itse asiassa tärkeää kuin mikä. Oletko kuullut Pariisin sopimuksesta? Sen tavoitteena on vahvistaa maailmanlaajuista vastausta ilmastonmuutoksen uhkaan rajoittamalla lämpötilan nousu 1,5 asteeseen Celsiusasteeseen. Ja yksi avain tämän tavoitteen saavuttamiseen on laskea kunkin tarjoillun aterian hiilijalanjälki alle 0,5 kg CO2e. Näetkö minne tähtäämme?

Tavoitteenamme on saavuttaa alle 0,5 kg CO2e keskimääräistä ateriaa kohti ja näyttää, että voimme kaikki syödä edullista ja herkullista ruokaa, jolla on vähäinen ilmastovaikutus.

Uusi Climate Foodprint™ on kannustava työkalu, joka auttaa sinua (ja meitä!) tekemään tietoisempia ja vihreämpiä valintoja. Tiedämme myös tosiasiana, viimeisimmästä Vegocracy -raportistamme, että yli puolet (53%) uskoo selkeämmän kestävän ruoan merkinnän ohjaavan heitä tekemään kestävämpiä ruokavalintoja. Jos se ei ole toimimisen arvoista - emme tiedä mikä sitten on.

Ihmiset haluavat ilmastomerkinnät, ja niitä he myös saavat.

MIKÄ LOGIIKKA CLIMATE-SCALE -MERKINNÄSSÄ ON?

Ilmastomme mittakaava on tarkoitettu ohjaamaan kuluttajaa tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Mittakaava on jaettu viiteen osaan, joista tummanvihreä on taso, johon meidän on päästävä pysäyttääksemme ilmastonmuutoksen*. Keltainen ja vihreä ovat nykyisen keskimääräisen eurooppalaisen aterian alapuolella, kun taas oranssi ja punainen ovat yläpuolella ja niitä tulisi syödä harvemmin.

Mutta hei: voit silti lisätä oranssia tai jopa punaista asteikolla olevia aineksia, kuten kanaa tai juustoa, kunhan valitset paljon vihreää. Päädyt silti ilmastoystävälliseen ateriaan sekoittaessasi Picadeli-salaatin. (Katso kysymys 16 inspiroidaksesi ilmastoon sopivaa sekoitusta.)

*EAT Lancetin skenaarioiden mukaisesti

MITEN KEHITITTE JA MUOTOILITTE TÄMÄN MERKINNÄN?

Merkinnät perustuvat elinkaarianalyysin (katso kysymys 4) tietoihin, joissa olemme laskeneet hiilidioksidipäästöt yksittäisille tuotteillemme niiden kasvamisesta pellolla aina vihreään kulhoomme asti.

Haluatko perehtyä laskelmiin? Mahtavaa - siirry kysymykseen 5.

ELINKAARILASKELMA HÄH?

Elinkaarianalyysi (LCA) on standardoitu menetelmä, jolla voidaan tehdä laskelma tuotteen kokonaisilmastovaikutuksesta pellolta haarukkaan asti.

MITÄ KAIKKEA SISÄLLYTITTE LASKELMIINNE?

Esitämme ilmastoluvut tuotetta (salaattibaari) kohden kilogrammoissa tai ateriaa kohti (take away -tuotteet). Tähän sisältyy muun muassa raaka-aineiden viljely, kuljetus ja tuotanto.

MITÄ NÄMÄ ARVOT TARKOITTAVAT?

Salaattibaarin aineksille käytämme CO2e/kg-mittayksikköä. Numerot ilmaisevat hiilidioksidipäästöjen määrän kilogrammaa kohden ja mahdollistavat ainesosien vertailun.

Valmiiksi valmistetuille salaatille ja take away -tuotteille käytämme CO2e kg/ateria-mittayksikköä, joka näyttää ateriasi kokonaisen hiilijalanjäljen.

KUINKA TARKKOJA ARVOT OVAT? (JA MIKSI ~ SYMBOLI?)

 

Käytämme LCA:ta (Elinkaarianalyysiä, katso kysymys 4) hiilipäästöjen laskemiseen sekä kerättyjä arvoja toimittajiltamme. Koska LCA-laskelmat sisältävät aina likiarvoja, käytämme ~-symbolia, joka on standardi näissä laskelmissa.

MINKÄLAISTA VAIKUTUSTA TÄLTÄ TOIVOTTE?

Kaikki tiedämme, että hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä. Juuri nyt. Mutta tavalliselle ihmiselle voi olla vaikea tietää, mitä tehdä omassa arkielämässään.

Jos voisimme kannustaa itseämme tulemaan vielä vihreämmiksi ja ohjata kuluttajiamme tekemään tietoisia valintoja, uskomme sen voivan vaikuttaa myönteisesti suuntaan.

TAVOITTEENNE ON 0,5 CO2E/KG, WHAT'S THE LOGIC BEHIND IT?

EAT-Lancet -raportin "Ruoka antroposeenissä: EAT–Lancet-komissio terveellisistä ruokavalioista kestävien ruokajärjestelmien avulla" mukaan ruoan tuotanto voi vuoteen 2050 mennessä aiheuttaa enintään 5 gigatonnin CO2e päästöjä, jotta ilmastovaikutus olisi kestävällä tasolla. Maapallolla, jossa on 9,7 miljardia asukasta, tämä tarkoittaa, että yksittäisen aterian (lounaan tai illallisen) sallittu vaikutus olisi alle 0,5 kg CO2e. Olemme asettaneet tavoitteemme tämän mukaisesti.

MIKSI TARJOATTE TUOTTEITA, JOILLA ON SUURI ILMASTOVAIKUTUS?

Jatkamme ilmastovaikutustemme vähentämistä, ja vaiheittain korvaamme tai vähennämme korkeimman ilmasto vaikutuksen omaavien ainesosien vaikutusta.

Esimerkiksi valikoimassamme ei ole enää punaista lihaa, ja kehitämme jatkuvasti kasvipohjaisten proteiinien valikoimaamme.

Lisäksi, jos yhdellä aineksella on suurempi ilmasto vaikutus, se ei tarkoita, että koko ateriasi olisi suuren ilmasto vaikutuksen omaava. Kuitenkin Climate Foodprint™ -järjestelmän avulla on helpompi luoda ilmastoystävällinen salaatti itse. Seuraamme myyntiä varmistaaksemme, että kokonaismyyntimme kehittyy tavoitteidemme mukaisesti.

PICADELI-SALAATIN ILMASTOVAIKUTUS ON VAIN VÄHÄN YLI PUOLET EUROOPPALAISEN KESKIMÄÄRÄISEN ATERIAN ILMASTOVAIKUTUKSESTA, MITEN TÄMÄ LASKETAAN?

WRI:n* mukaan eurooppalaisen keskimääräisen aterian (lounas tai illallinen) ilmastovaikutus on 1,45 kg CO2e.

Laskelmiemme mukaan keskimääräisen Picadeli-salaatin, joka on sekoitettu salaattibaareissamme, ilmastovaikutus oli 0,83 kg CO2e (2021), mikä on hieman yli puolet.

Keskiarvo koskee kaikkia Euroopan markkinoita ja perustuu keskimääräiseen Picadeli-salaattikulhoon, jonka paino on 418 grammaa.

*World Resources Institute

JOTKUT TUOTTEET ON MERKITTY KG:N PERUSTEELLA JA JOTKUT ATERIAN PERUSTEELLA - MIKSI?

Hieman hämmentävää, eikö totta? Mutta yritämme selventää sen tässä: käytämme ateria-merkintää kaikissa valmiiksi pakatuissa tuotteissa, joilla on tarpeeksi energiaa ja terveellinen koostumus voidakseen olla täydellinen ateria. Salaattibaarin tuotteissa käytämme kg-merkintää, jotta voit valita itse haluamasi määrän.

RUOKATUOTTEITA MERKITÄÄN MYÖS ESIPAKATTUINA RUOKATUOTTEINA RUOTSISSA JA SUOMESSA, ONKO SE SAMANLAISTA?

Käytämme samoja laskentatapoja, mutta näytämme arvot ateriaa kohti (tai kg:na naposteltaville tuotteille) ja otamme pakkausmateriaalin mukaan laskelmiin. Olemme valinneet hiilidioksidipäästöt ateriaa kohti, koska se on helpompi ymmärtää kuluttajille.

Olemme asettaneet tiukan määritelmän siitä, mikä lasketaan pääruoaksi, kun taas naposteltavat tuotteet ja lisukkeet merkitään aina kg:n perusteella välttääksemme kuluttajia harhaanjohtavia tietoja.

MITKÄ OVAT ESIPAKATUN RUOKATUOTTEEN RAVITSEMUKSELLISEN PROFILIN KRITEERIT?

Esipakatuille tuotteillemme, jotka katsotaan lounaan tai illallisen pääruoaksi, olemme määritelleet seuraavat kriteerit: tuotteen tulee olla hyvän ravintoaineprofiilin omaava, tarjota riittävästi kaloreita kylläisyyden ja energian ylläpitämiseksi, heijastaa 25-35% suositellusta päivittäisestä kalorien saannista (2000–2600 kcal* EFSA). Ateriamääritelmäänsä täyttämättömät esipakatut tuotteet merkitään kg:na (kg CO2e/kg), jotta kuluttajat eivät saa harhaanjohtavia tietoja.

MITEN SAAN TIETÄÄ KOKONAISILMASTOVAIKUTUKSEN SALAATILLENI?

No, et voi tietää sitä (ellei sinulla ole tapana kantaa mukanasi vaakaa). Mutta tässä on pikainen opas: aloita paljolla erivärisillä vihreillä. Lisää proteiinia—mikset valitsisi kasvipohjaista—lisää hieman pastaa tai viljoja ja viimeistele suosikkikastikkeellasi ja päällisilläsi. 50 % salaattia ja vihanneksia, 20 % proteiinia, 20 % hiilihydraatteja, 10 % päällisiä ja kastiketta.

Siinä se, tyypillinen ilmastoystävällinen ateria.

MIKSEI KAIKISSA RUOISSA OLE TÄLLAISTA MERKINTÄÄ?

Hyvä kysymys! Meidänkin puolesta olisi hienoa, jos muut yritykset seuraisivat tätä aloitetta ja auttaisivat kuluttajia tekemään tietoisia valintoja.

Työskenteletkö sellaisen yrityksen palveluksessa? Ole hyvä ja soita meille, lähetä meille sähköpostia, lähetä meille pulu lentoteitse tai ota meihin yhteyttä millä tahansa sopivalla tavalla, niin autamme sinua käyttämään Climate Foodprint™-merkintäämme.

TÄMÄ ON ÄLYTTÖMÄN MIELENKIINTOISTA. MISTÄ OPIN LISÄÄ?

WOW! Mahtavaa että olet samalla kannalla kuin me (nörtit). Otapa tästä linkki:

Nörttimäisiä rationaalien ja laskelmien dokumentteja